Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tudod, hogy mik azok a makrotápanyagok?

Szervezetünk nem képes a maga számára tápanyagot előállítani, ezért azt az elfogyasztott élelmiszerekből tudjuk magunkhoz venni. Tápanyagra van szükségünk, hogy tudjunk növekedni, szaporodni, legyen energiánk és egészségesek legyünk.

Amikor azt szeretnénk megtudni, hogy egészséges-e egy élelmiszer, akkor a legfontosabb jellemzőjét, a tápanyag-tartalmát vizsgáljuk meg.

Ugyanis 6 alapvető tápanyagra van szüksége a szervezetnek: szénhidrátok, zsírok, fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok és víz.

 

Ezen belül is megkülönböztetünk makro- és mikrotápanyagokat. Mindkettő alapvetően fontos, mégis az emberi szervezetnek nagyobb mennyiségű makrotápanyagra van szüksége, mint mikrotápanyagra, innen a makro (nagy) és mikro (kicsi) tápanyagok elnevezések.

Ebben a cikkben a makrotápanyagokkal foglalkozunk részletesen.

A makrotápanyagokhoz tartoznak a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok, azon belül is a rostok. Ezekből nyeri szervezetünk az energiát, emiatt mennyiségben van rájuk szüksége.

 

Fehérjék:
A fehérjék legfontosabb feladata, hogy biztosítsák izmaink számára az építőanyagokat, de fontos funkciójuk van az anyagcsere során, és az immunrendszer hatékony működéséhez is jó minőségű fehérjére van szükség. 
Nagy mennyiségben húsokban, halakban, tojásban tejtermékekben (pl. túró, joghurt, sajt), babban, lencsében, diófélékben és magvakban található.

 

Szénhidrátok:
Elengedhetetlen tápanyag, az izmok és az agy működéséhez szolgáltat energiát, szabályozza a vércukor- és inzulin anyagcserét, és hozzájárul a bélrendszer egészségéhez.
Tévhit, hogy a szénhidrát ellenség és ha nem fogyasztjuk, akkor egyenes út vezet a gyors fogyáshoz. Épp ellenkezőleg! Ugyanis, ha a szervezet hiányt észlel szénhidrátból, akkor elkezdi az energiaszükségletet az izomzat lebontásából fedezni, illetve kis mértékben a testzsírból. Az azonban igaz, hogy mértékkel kell fogyasztani.
Gabonafélékben, gyümölcsökben, zöldségekben is megtalálhatók a szénhidrátok.
A szénhidrátok közé tartoznak az élelmi rostok is, de mégis külön kategóriát képeznek, mivel szervezetünk nem tudja megemészteni őket, így nem is szívódnak fel. 

 

Zsírok:
A zsíroknak fontos szerepe van a vitaminok felszívódásában, nagyban hozzájárulnak az immunrendszer működéséhez. Ez az az energiaforrás, amit a szervezet a szénhidráttal ellentétben képes eltárolni. A zsír megtalálható az állati zsírokban, olajokban, tejtermékekben, avokádóban, diófélékben és magvakban.
Mivel szervezetünk számára az élelmiszer jelenti az elsődleges tápanyagforrást, fontos az elfogyasztott étel minősége, mert jelentősen befolyásolja egészségi állapotunkat, közérzetünket.

Érdemes a teljes értékű élelmiszereket előnyben részesíteni a feldolgozott élelmiszerrel szemben, mert ezzel tudjuk biztosítani szervezetünk optimális működéséhez szükséges makro- és mikrotápanyagokat.

Ha ma csak egy dolgot tehetsz magadért, akkor reggelizz kényelmesen és az uzsonnát se hagyd ki!

Az oldal tetejére