Az emberiség csupán 7500 éve állt át a tejfogyasztásra, azonban az, hogy kit mennyire érint a laktózintolerancia, népcsoportonként eltérő, Magyarországon a népesség 10-35%-át érinti, míg Hollandiában ez az arány csupán 1%.
De mi is az a laktóz?
A laktóz intolerancia vagy más néven tejcukor-érzékenység nem betegség, hanem egy táplálkozási probléma. A szervezet nem képes megemészteni a tejtermékekben található laktózt, azaz tejcukrot, mivel nem termel elegendő laktáz enzimet. A laktózérzékenység változatos emésztőrendszeri panaszokat okozhat, tünete lehet a puffadás, a hasgörcs, a hasmenés, hányinger vagy hányás - ezek következménye lehet a kóros fogyás. Akkor érdemes laktóz intoleranciára gyanakodni, ha tej vagy tejtermék fogyasztása után fél-két órával jelentkeznek a fent leírt tünetek. A gluténérzékenységgel szemben a laktóz intolerancia nem igényel szigorú diétát, a így nem szükséges feltétlenül a tej és tejtermékek teljes mellőzése. Az érzékenység foka és a tünetek erőssége egyénenként változó.
Tények a laktózérzékenységről
A férfiak és nők egyformán érintettek. A tünetek általában 20-40 év között jelentkeznek, de idősebb korban olyanoknál is megjelenhet, akiknek korábban nem volt gondjuk a tej és tejtermékek emésztésével.
A Föld népességének 75 százaléka laktázhiányos: az ázsiai, dél-amerikai és afrikai rassz esetén szinte biztosan számíthatunk a laktózintolerancia megjelenésére. A laktóz lebontásához szükséges laktáz szintje a születés után a legmagasabb, majd az életkor előrehaladtával csökken. A tejtermék fajtájától is függhetnek a panaszok, a többség a savanyított, erjesztett formákat (tejföl, túró, joghurt) jobban tolerálja a nyers tejnél. A laktózérzékenységet jellemzően nem lehet kinőni, mivel általában örökletes tényezők okozzák. A tejcukor-érzékenység diagnosztizálásához nincs szükség vérvételre, hidrogén-kilégzési teszttel szokták vizsgálni.
Fontos azonban, hogy előtte ne diétázzunk, mert a teszt félrevezető eredményt hozhat. Akinél megállapították a laktózérzékenységet, fontos, hogy gondoskodjanak a szervezet számára elengedhetetlen vitaminok és ásványi anyagok beviteléről, amelyekhez eddig a tejből és a különböző tejtermékekből jutottak hozzá.
A Fitein Shake nem tartalmaz laktózt, így azt az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják mind az öt ízben - csoki, vanília, eper, csokis banán és áfonyás sajttorta.
Reggelire és uzsonnára is remek megoldás, ha gyorsan szeretnél valami finomat és táplálót enni.