Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen hátrányai vannak a glutén fogyasztásának?

Az elmúlt 50 évben mégis négyszer gyakoribb a gluténérzékenység, és nagyobb arányban érinti a nőket, mint a férfiakat. Lisztérzékenység, gluténérzékenység, cöliákia - egyre megy. Ez nem más mint egy felszívódási zavar, a szervezet immunreakciója a gluténre. Ilyenkor a szervezet ellenanyagot termel a glutén lebontását végző enzim ellen. Mindezek ellenére nem mondhatjuk azt, hogy a glutén káros, lehet egészséges is, ez mindig az egyéntől függ.

De mi is az a glutén?

A glutén egy olyan fehérje, amely természetes módon megtalálható a gabonafélék többségében, például a búzában, az árpában és a rozsban, de ide tartozik a tönkölybúza és a durum is, amit kifejezetten egészségesnek tartanak. Tulajdonképpen ez az a kötőanyag, amitől a fánkot olyan szépen meg lehet formázni vagy a pizzát (haladóknak!) a levegőben pörgetve nyújtani. Kevésbé nyilvánvaló, de glutént tartalmaz a szójaszósz és a módosított étkezési keményítő is, és sokszor olyan ételekbe is kerülhet glutén, amikről nem is gondolnánk. Ilyenek lehetnek a joghurtok, felvágottak, sajtkészítmények, különféle chips-ek. Az arra érzékenyeknek a következő tüneteket okozhatja: hasfájás, hasi görcs, puffadás, hasmenés, de okozhat bőrkiütést és fáradságot is. Aki úgy fogyaszt glutént, hogy nincs tudatában az érzékenységének, a bélrendszerében folyamatos irritáció alakul ki, amely komoly gyulladásos folyamatokhoz vezet.

Tények a gluténérzékenységről

A gluténérzékenység egy életre szól, csak szigorú diétával lehet kezelni. Ez azt jelenti, hogy a glutént 100%-ban ki kell iktatni az étrendből. A gluténérzékenység bárkinél és bármely életkorban kialakulhat. Az azonban tény, hogy a gyerekeknél gyakoribb. Magyarországon minden századik ember lisztérzékenységben szenved. A gluténmentes élelmiszerek legnagyobb vásárlói azok, akik nem szenvednek cöliákiában. Természetesen gluténmentes élelmiszerek: zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, diófélék, magvak, baromfi, halak és tojás

A következő gabonafélék gluténmentesek: quinoa, barna/fekete/vörös rizs, hajdina, amarant, köles, kukorica, cirok, gluténmentes zab.

A gluténérzékenységet többféle módon is ki lehet szűrni. Egy szelíd módja, ha kísérleti jelleggel elhagyjuk az étkezésből a glutént és ételnaplót vezetünk. Ebben az esetben fontos, hogy figyeljünk rá, hogy más tápanyagból ne szenvedjünk hiányt. De a patikában kapható gyorsteszt, illetve vérvétellel is megállapítható az érzékenység.

A Fitein Shake nem tartalmaz glutént, így gluténérzekenyek is bátran fogyaszthatják mind az öt ízben - csoki, vanília, eper, csokis banán és áfonyás sajttorta.

Az oldal tetejére