Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit kell tudni a diétáról és a fogyókúráról?

Nemrégiben érkezett hozzánk egy megkeresés, amiben egy hölgy a testsúlyához (70 kg) képest jelentős súlytól szeretett volna megszabadulni. Húsz kilogrammról, a testsúlyának közel harmadáról volt szó. Úgy érezzük, itt az ideje tisztába tenni a fogyókúra és a diéta közötti különbséget, illetve beszélni a reális elvárásokról.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 1975 óta az elhízás világszerte csaknem megháromszorozódott. Mit jelent ez számokban? Azt, hogy 2020-ban a világ teljes lakosságának több mint 40 százaléka volt túlsúlyos vagy elhízott, és 2035-re az előrejelzések szerint már közel az emberiség felét érinteni fogja ez a probléma.

Ennek köszönhetően robbanásszerűen nőtt a különböző fogyókúrás szerek és étrend-kiegészítők piaca. Mindig felbukkan egy-egy új csodaszer, ami kis befektetés mellett ígér azonnali és látványos eredményt. Ennek pedig rengetegen bedőlnek.
Hosszú távon mégis mindig az hoz tartós eredményt, amikor a testsúlycsökkentő szert életmódváltással együtt alkalmazzák.
 

Mi a különbség a diéta és a fogyókúra között?

Bár lényeges különbség van a két fogalom között, mégis gyakran szinonimaként használják. Ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy diétázol vagy fogyókúrázol.
Kezdjük a diétával, mert az egy tágabb fogalom. A diéta étrendet jelent, és étrendje lehet egy cukorbetegnek, egy epeműtétből frissen felépülőnek és egy fogyókúrázónak is.
Tehát diétázni akkor is lehet, ha egyáltalán nem célunk a fogyás, csupán szükségünk van rá egy betegség kezelésében vagy éppen a megelőzésében.
Optimális esetben a diétás étrendet egy dietetikus szakember állítja össze személyre szabottan.

A diétával ellentétben, amikor valaki fogyókúrára szánja magát, egyetlen cél lebeg a szem előtt, az pedig a fogyás. Az előző egy hosszú távú dolog, míg a fogyókúra csak rövid távon tartható.
További különbség, hogy a diéta változatosabb, minden tápanyagot tartalmazó étrendet fogalmaz meg, csupán mértékkel javasolja az egyes élelmiszerek fogyasztását.  A fogyókúra azonban általában kevésbé változatos és ismétlődő ciklusokban gondolkozik.

Mi a helyzet fogyást ígérő étrendkiegészítőkkel?

A fogyást ígérő étrendkiegészítők általában abban segítenek, hogy az éhségérzetet csökkentik de természetesen vannak olyan étrend kiegészítők is amelyek segítik a fogyást. De attól, hogy rendszeresen beveszünk valamit, ami elnyomja az étvágyunkat, még nem tanultuk meg, hogyan is kéne egészségesen vagy legalább egészségesebben táplálkoznunk. Példul, hogy mi a megfelelő étrend számunkra, ami múlik az életmódunkon és körülményeinken, nem utolsósorban a genetikán.
Ha fogyni szeretnénk, akkor nincs szükség étrendkiegészítőkre, hiszen az életmódváltással már csökkentjük a bevitt kalóriák számát, aminek egy hosszú távú és pozitív eredménye a testsúly csökkenése.

A Fitein Shake lehet az első lépés az egészséges életmód felé, már csupán azzal, hogy nem hagyod ki a reggelit. Tapasztalni fogod, egy adag shake elfogyasztása után hosszabb ideig érzed magad jóllakottnak, mert a Fitein Shake magas rosttartalmának köszönhetően hosszan eltelít.
 
Az oldal tetejére