Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen típusú diétát válasszak?

Ahogy már korábban írtuk, a fogyókúra és a diéta két különböző fogalom, az egyik egy ideiglenesen alkalmazható, a másik akár egy életen át fenntartható életmód. Ebben a cikkben a különböző diétákról lesz szó, melyeknek nemcsak a fogyás az egyetlen célja, hanem különböző egészségügyi szempontokat is figyelembe vesznek. Abban is segítünk, hogyan lehet megtalálni a számunkra megfelelő diétát.


 

Diétán belül is meg kell különböztetnünk a betegséghez vagy betegség megelőzéshez köthető diétákat, például a cukorbetegek, epebetegek speciális diétáját.  Emellett vannak az úgynevezett alakformáló diéták, melyek általános szabályokat fogalmaznak meg a követők számára, illetve a személyre szabott diéták.

A személyre szabott diéták nemcsak betegek vagy fogyni vágyók számára ajánlottak, hanem bárkinek, aki szeretne egészségesebben élni és szeretné hosszú távon is megőrizni az egészségét.
Gondoljunk csak bele, a születéskor várható élettartam Európában 2021-ben 80,1 év volt, ebből a magyar férfiaknak átlagosan 61,6 egészségben eltöltött év, míg  a nők 63,5 év jutott.

Honnan tudom, hogy melyik diéta megfelelő számomra?

Mediterrán diéta, paleo, gyulladáscsökkentő étrend, időszakos böjt, gyulladáscsökkentő étrend, Atkins diéta, Keto-diéta és még a végtelenségig sorolhatjuk. Sorozatunkban részletesen bemutatjuk majd az egyes diétákat, azonban a legfontosabb kérdés, amit fel kell tennünk, ha már elszántuk magunkat: Melyik diéta a legjobb nekem?

Nem létezik olyan diéta, ami mindenki számára megfelelő. Pont ezért abból nem érdemes kiindulni, hogy melyik sztár látványos fogyásáról írnak a lapok, sem pedig a kollégák vagy barátok ajánlásaiból.

Kell hozzá némi önismeret, hogy mi a célod a diétával, milyen életmódot folytatsz, volt-e már diéta, amivel próbálkoztál. Van-e esetleg valamilyen egészségügyi problémád, esetleg hajlamod valamilyen betegségre. 

Tedd fel ezeket a kérdéseket magadnak!
Hosszú távon is tudsz a kiválasztott étrenddel együttélni?
Könnyen elérhetők és megfizethetők az alapanyagok, nem okoz gondot a hét minden napján elkészíteni az ételeket. Szívesen eszed azokat az ételeket, szimpatikusak számodra.

Van benne elég rugalmasság?
Ha úgy érzed, hogy túlságosan is korlátozva vagy, előbb-utóbb a kiutakat keresed majd, így nehéz lesz tartani a diétát. Ha úgy érzed, hogy folyton éhes vagy valami nagyon hiányzik az étrendedből, az a diéta nem elég változatos.

Megvan az egyensúly?
Nem éhezel folyton és nem leszel alultáplált, a diétában megfelelő mennyiségű tápanyag és kalória van. Nincs szükséged rá, hogy folyton táplálék-kiegészítőket szedj.

A testmozgásra is gondoltál?

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a rendszeres testmozgás is. Így tudsz hosszú távon tartós eredményt elérni. 


A Fitein Shake-et könnyű magaddal vinni és csupán két perc elkészíteni, akár edzés előtt vagy uzsonnára is ajánljuk, hogy legyen energiád mozogni.

 
Az oldal tetejére