Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fogyókúrával kapcsolatos tévhitek

Adhattuk volna ennek a cikknek azt a címet is, hogy “A sikeres fogyókúra titka”, de nem éreztük etikusnak. Hiszen nincsen titok, illetve az úgynevezett titok mindenki számára hozzáférhető. A tartós fogyás igenis elérhető, nem könnyű és rengeteg kitartás szükséges hozzá.

Egy 2021-ben készült kutatás szerint Magyarországon 100 emberből 87 elégedetlen a testsúlyával. Ezzel szemben a felnőtt magyar lakosság 30 százaléka elhízott, a túlsúlyosak aránya pedig még ennél is nagyobb.
Először is tegyük tisztába a fogalmakat: 25 és 30 közötti BMI-érték (testtömegindex) esetén túlsúlyról, 30 fölött elhízásról, 40-es BMI-t meghaladóan pedig vészes elhízásról beszélünk. A BMI indexet megfelelő távolságtartással kell kezelni, ugyanis ha valakinek nagyobb izomtömeggel bír, mint például Arnold Schwarzenegger, akinek a versenysúlya 107 kg volt és a 188 cm-es magassága alapján számított BMI index szerint túlsúlyosnak számított volna, de tudjuk, hogy szó sincs erről.

Ma egy átlagos európai ember napi 500 kalóriával fogyaszt többet, mint amennyire szüksége lenne és ugyanannyival kevesebbet éget el testmozgással. Gondoljunk bele, ez már átlagosan napi plusz 1000 kalória!
 

Milyen buktatói vannak a fogyókúrának?

Vannak elavult módszerek, amik csak kudarchoz és a jól ismert jojó-effektushoz vezetnek, és ugyanez a helyzet a magazinokban felbukkanó újabb és újabb fogyókúrás divatőrületekkel.

 1. NEM IGAZ: A KOPLALÁS FOGYASZT
  Még mindig sokan gondolják, hogy csak koplalni kell és lám, meg is van az eredmény. Ez a lehető legrosszabb megoldás, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy koplalással a testzsírodból fogsz veszíteni. Sőt! A szervezet úgy értelmezi a jelzést, hogy tartalékolni kell és lelassítja az anyagcserét.
  Arról nem is beszélve, hogy egyfolytában az evésen jár majd az eszed. Ez könnyen torkollhat falási rohamba, amit aztán bűntudat kísér.
  A koplalás nemcsak vitaminhiányhoz és ásványi anyag hiányhoz vezet, hanem többet hízol tőle, mint amiből eredetileg fogyni akartál.
   

 2. NEM IGAZ: A ZSÍRSZEGÉNY TERMÉKTŐL FOGYNI LEHET
  Évtizedeken keresztül az alacsony zsírtartalmú élelmiszerek jelentették az egészséges táplálkozás egyik alappillérét. Gyakori tévhit, hogy vásárláskor elegendő egy termék zsírtartalmát figyelni, és ha telepakoltuk a bevásárlókosarat “light” élelmiszerekkel, máris jó úton vagyunk a fogyás felé. Figyelni a kell többi tápanyag mennyiségét is, például a cukorét.
   

 3. NEM IGAZ: A CUKORMENTES ÉTELEK FOGYASZTANAK
  A cukorbetegeknek készült diétás ételeknek van egy olyan vásárlóközönsége, akiknek nincs szüksége ilyen típusú diétára, ám meggyőződésük, hogy így tudnak fogyni. Ezek az élelmiszerek kalória tartalmukban ritkán vagy egyáltalán nem különböznek a nem diétás változatoktól. Annyi előnyük azonban van, hogy lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaznak. Ez hasznos, de ettől még senki nem fog lefogyni.

A tervezést és hosszú távú elköteleződést nem lehet megspórolni sem a fogyókúránál, sem pedig az életmódváltásnál. Ha pedig jelentős súlytöbblettől szeretnénk megszabadulni, mindenképp érdemes egy orvos és egy dietetikus szakember tanácsát kérni. 

Egy adag Fitein Shake csupán 146 kalóriát tartalmaz, valamint 12 gramm rostot és 23-24 gramm fehérjét hozzáadott cukor nélkül. Ez lehet egy lépés egy új, egészségesebb életmód kialakítása felé, de ha tartós változást szeretnénk, ahhoz a táplálkozási szokásainkat kell megreformálni.
Az oldal tetejére