Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fitein blog

Milyen típusú diétát válasszak?

Ahogy már korábban írtuk, a fogyókúra és a diéta két különböző fogalom, az egyik egy ideiglenesen alkalmazható, a másik akár egy életen át fenntartható életmód. Ebben a cikkben a különböző diétákról lesz szó, melyeknek nemcsak a fogyás az egyetlen célja, hanem különböző egészségügyi szempontokat is figyelembe vesznek. Abban is segítünk, hogyan lehet megtalálni a számunkra megfelelő diétát.


 

Fogyókúrával kapcsolatos tévhitek

Adhattuk volna ennek a cikknek azt a címet is, hogy “A sikeres fogyókúra titka”, de nem éreztük etikusnak. Hiszen nincsen titok, illetve az úgynevezett titok mindenki számára hozzáférhető. A tartós fogyás igenis elérhető, nem könnyű és rengeteg kitartás szükséges hozzá.

Mit kell tudni a diétáról és a fogyókúráról?

Nemrégiben érkezett hozzánk egy megkeresés, amiben egy hölgy a testsúlyához (70 kg) képest jelentős súlytól szeretett volna megszabadulni. Húsz kilogrammról, a testsúlyának közel harmadáról volt szó. Úgy érezzük, itt az ideje tisztába tenni a fogyókúra és a diéta közötti különbséget, illetve beszélni a reális elvárásokról.

Tudod, hogy mik azok a mikrotápanyagok?

Szervezetünknek hat alapvető tápanyagra van szüksége, ezen belül is megkülönböztetünk mikro- és makrotápanyagokat.

Ebben a cikkben a mikrotápanyagokról, azaz a vitaminokról és az ásványi anyagokról lesz szó, melyek kisebb mennyiségben, de ugyanúgy nélkülözhetetlenek a szervezet számára, mint a makrotápanyagok.

Milyen hátrányai vannak a laktóz fogyasztásnak?

A laktózérzékenység a világ lakosságának többségét érinti. Hazánkban a mai napig erősen tartja magát a közvélekedés, hogy napi két pohár tej kalciumtartalma erősíti a csontokat és a fogakat. Ez azonban nem annyira egyértelmű.

Ugye még sokan emlékeznek a plakátról mosolygó kisgyerekre - “Tej - élet, erő, egészség” vagy “Egy pohár tej, tiszta fej”?

Milyen hátrányai vannak a glutén fogyasztásának?

Napjainkban egyre nő azok száma, akik krónikus emésztési zavarokkal küzdenek, és sokan még csak nem is tudnak róla, hogy gluténérzékenységben szenvednek. Fontos a betegség időben történő felismerése, ehhez és a speciális gluténmentes diétához adunk most tippeket. Ősidők óta az emberiség egyik fő tápláléka a búza. Napjainkban a rizs és kukorica mellett ez a leggyakrabban fogyasztott gabona.

Mit jelent egészségesen táplálkozni?

Az egészséges táplálkozás nem tiltással, hanem a szervezet számára szükséges makro és mikro tápanyagokat tartalmazó élelmiszerek helyes megválasztásával kezdődik. Ebből áll össze a kiegyensúlyozott étrend, amitől azt érzed, hogy van energiád a mindennapokhoz. Többek között elegendő makro tápanyaghoz, ezen belül is kiemelten rosthoz, valamint bőséges folyadékhoz jut a tested.

Tudod, hogy mik azok a makrotápanyagok?

Szervezetünk nem képes a maga számára tápanyagot előállítani, ezért azt az elfogyasztott élelmiszerekből tudjuk magunkhoz venni. Tápanyagra van szükségünk, hogy tudjunk növekedni, szaporodni, legyen energiánk és egészségesek legyünk.

5 tudnivaló a rostok fogyasztásáról

Egy egészséges felnőtt számára ajánlott napi mennyiség 20-25 gramm, amelynek az ajánlott aránya 3:1 a vízben nem oldható rostok javára. 

Mi a rostok szerepe az étrendben?

A rostok olyan szénhidrátok, melyeket szervezetünk nem képes megemészteni, mégis  elengedhetetlen szerepet töltenek be az emésztésben. A vízben nem oldódó rostok nem tartalmaznak kalóriát és kellemes telítettség-érzetet adnak, ezért is fontos szereplői a diétának.
Az oldal tetejére